Jaarrekening laten opstellen?

Op zoek naar een geschikte boekhouder? Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met boekhouders uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele boekhouders zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend

Jaarrekening opstellen

Een jaarrekening: verplicht voor enkele bedrijfsvormen, essentieel voor elke onderneming. Een jaarrekening geeft je inzicht in je financiële status en is bovendien een belangrijk hulpmiddel bij het aanvragen van leningen of een hypotheek. Een jaarrekening kan je niet zelf op stellen, hiervoor moet je een boekhouder inschakelen. Op zoek naar een boekhoudkantoor in je regio?

Vergelijk gratis offertes!

Door gratis offertes te vergelijken krijg je inzicht in de prijzen van boekhoudkantoren in de regio. Je kiest zelf voor het boekhoudkantoor dat past binnen je budget. Het is trouwens ook vrijblijvend, je kan het altijd uitproberen.Wat is een jaarrekening?

Je jaarrekening is een financieel rapport van het afgelopen boekjaar. Deze is voor jezelf en je bedrijf. Een jaarrekening laat zien hoe je bedrijf er financieel voor staat. De jaarrekening is ook nodig voor sommige bedrijfsvormen, het aanvragen van bepaalde subsidies of als bewijs bij banken. Voor de belasting is het mogelijk om een winstaangifte inkomstenbelasting in te dienen.

Alhoewel het niet voor elke onderneming verplicht is, raden we het wel aan. Je krijgt namelijk overzicht op de gang van zaken. Als je een bv, nv, coöperatie, vof of cv als bedrijfsvorm hebt is de jaarrekening verplicht. Een jaarrekening moet binnen vijf maanden na het einde van het boekjaar worden opgesteld. De jaarrekening moet onder andere worden ondertekend door commissarissen en/of bestuurders. Vervolgens kan de jaarrekening worden vastgesteld en gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel.

Is een jaarrekening verplicht voor zzp’ers?

Goede vraag! Er wordt vaak gevraagd of een jaarrekening verplicht is voor zzp’ers. Het is niet verplicht een jaarrekening in te dienen, wel is het verplicht je financiële administratie zorgvuldig bij te houden. Daarbij is het verstandig om ook meteen een jaarrekening op te laten stellen. Deze is dan wel weer nodig bij bijvoorbeeld een hypotheekverstrekker.

jaarrekening opstellen

Wat kost het opstellen van een jaarrekening?

De kosten voor het opstellen van een jaarrekening verschilt per bedrijfsvorm. Voor een zzp’er kost dit gemiddeld €450,- tot €650,-. Voor een kleine bv, denk aan een bedrijf tot vijftig personeelsleden, is dit €500,- tot €750,-. Voor een grote bv, denk aan meer dan vijftig personeelsleden, is dit gemiddeld €900,- tot €1.250,-.

Dit zijn slechts gemiddelde prijzen van boekhouders. De actuele kosten kunnen flink afwijken, afhankelijk van je bedrijfsvorm, de grootte van je bedrijf en de staat van je financiële administratie. Als je gratis een prijsindicatie op maat wilt kan je gratis offertes aanvragen via De 10 Beste. Je ontdekt dan de verschillende tarieven van boekhoudkantoren in je regio.

Jaarrekening kosten in 2024

Soort bedrijf

Gemiddelde prijzen*

Zzp’er

€450,- tot €650,-

Kleine bv

€500,- tot €750,-

Grote bv

€900,- tot €1.250,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die kunnen verschillen per boekhoudkantoor.

Verschil jaarrekening en jaarverslag

Hierover is vaak veel verwarring: het verschil tussen een jaarrekening en jaarverslag. Het is goed om te weten dat er een groot verschil tussen de twee zit. Benieuwd? Hieronder leggen we het uit:

  • Een jaarrekening is een rapport van je boekhouding. Hierin staat onder andere de balans en een winst- en verliesrekening. Dit wordt ook toegelicht vanuit de directie. De jaarrekening is niet hetzelfde als een jaarverslag, maar kan wel een onderdeel hier van zijn.
  • Een jaarverslag is een verslag van het gehele boekjaar. Hierin wordt alles beschreven: hoe de zaken lopen, een balans, doelstellingen en zelfs marketingstrategieën.

Boekhouder nodig voor een jaarrekening?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs!
Gratis offertes vergelijken


Hoe ziet een jaarrekening er uit?

Een jaarrekening bevat altijd drie onderdelen: de balans, de winst- en verliesrekening en een toelichting hierop. Hieronder leggen we de onderdelen iets uitgebreider uit:

  • Balans: een balans is een overzicht van je bezettingen, dit wordt ook wel activa genoemd, en schulden, dit wordt passiva genoemd. Het is belangrijk dat deze bedragen in balans zijn. Een balans wordt meestal gedaan over een boekjaar, dit komt omdat de informatie constant veranderd.
  • Winst- en verliesrekening: een overzicht van de totale omzet en kosten. De kosten worden van de omzet afgetrokken, hiermee kan de winst of het verlies worden berekend.
  • Toelichting op bovenstaande onderdelen: de toelichting komt vanuit het bedrijf. Bij grotere bedrijven is deze toelichting vaak erg uitgebreid, bij kleinere bedrijven kan het kort en bondig.

Een visueel voorbeeld is vaak effectiever als het gaat om belangrijke documenten. Gelukkig kan je via de Kamer van Koophandel een duidelijk voorbeeld bekijken.

Is een accountantsverklaring nodig?

Vaak is het laten opstellen van een jaarrekening door een boekhouder genoeg. Soms is het wel nodig een accountant in te schakelen, dit is voornamelijk het geval voor grote bedrijven. De boekhouder controleert dan de jaarrekening, de verklaring is een indicatie dat de jaarrekening goed is opgebouwd.

Een accountantsverklaring is nodig wanneer je voldoet aan twee van de drie criteria. De eerste is dat je minimaal vijftig werknemers in dienst hebt. De tweede is dat de omzet van de onderneming meer dan twaalf miljoen per boekjaar is. De laatste is dat de waarde van je activa meer is dan zes miljoen. Voldoe je aan twee van de drie criteria? Dan heb je een accountantsverklaring nodig.

jaarrekening kosten

Wil je een jaarrekening laten opstellen? Laat je helpen door een boekhouder!

Een jaarrekening is dus een belangrijk onderdeel van elke onderneming, ongeacht of het verplicht is voor je bedrijfsvorm. Inzicht in de status van je financiën is ontzettend waardevol en kan je helpen met toekomstperspectief. Het is hierbij wel belangrijk dat je een boekhouder inschakelt. Het moet namelijk wel accuraat en goed verzorgd zijn. Wij kunnen je daar een handje bij helpen: we koppelen je aan een boekhouder in je regio. Geïnteresseerd?

Ja, ik wil gratis offertes!

Gratis én vrijblijvend: je zit dus nergens aan vast en de aanvraag kost je niks. We doen ons best om je te koppelen aan enkele boekhouders in je regio. Je kan dan zelf kijken of dit past binnen je budget.

Gratis offertes ontvangen!