Vind een goede belastingadviseur

Op zoek naar een geschikte belastingadviseur? Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met belastingadviseurs uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele belastingadviseurs zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend

Omzetbelasting 2024

Het moet elk kwartaal gebeuren: de aangifte voor de omzetbelasting. Hierbij komt veel kijken, vooral bij grotere bedrijven. Daarbij is er ook een grote verandering in 2022: eHerkenning. Door een belastingadviseur in te schakelen kan jij de aangifte uitbesteden en meer tijd besteden aan je normale werkzaamheden. Op zoek naar een belastingadviseur?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je zo spoedig mogelijk tot wel vijf offertes van belastingadviseur in de regio. Deze aanvraag is gratis en vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.

omzetbelasting 2022

Wat doet een belastingadviseur bij de omzetbelasting?

Een belastingadviseur kan de gehele omzetbelasting of gedeeltes ervan voor je verzorgen. De belastingadviseur kan dan bijvoorbeeld de btw berekenen over je producten of diensten of het berekenen van de gehele omzetbelasting over een kwartaal. Dan weet je nauwkeurig wat je moet afdragen aan de Belastingdienst. Met een belastingadviseur ben je hier ook op tijd bij, dus hoef je niet meer zorgen te maken dat je je geld te snel uitgeeft.

Ook de aangifte zelf kan worden gedaan door de belastingadviseur. Dit brengt vele voordelen met zich mee, zo word je bijvoorbeeld geholpen met het zoeken van eventuele aftrekposten. De belastingadviseur heeft ook de juiste kennis om de accurate btw af te trekken van de omzetbelasting. Daarbij krijg je ook financieel advies zodat je niet te veel omzetbelasting betaald.

Wanneer moet je de omzetbelasting in 2022 betalen?

De omzetbelasting komt elk kwartaal terug, je moet het dus vier keer betalen. Het is wel handig om te weten dat de deadline een mand na afloop van het kwartaal is, dus er is wat speelruimte.

Voor het eerste kwartaal is de deadline 30 april, 2022. Voor het tweede kwartaal is de deadline 31 juli, 2022. Voor het derde kwartaal is de deadline 31 oktober, 2022. Voor het vierde kwartaal is de deadline 31 januari, 2023.

Haal je deadline alsnog niet of ben je het vergeten? Dan is het goed om te weten dat er een coulanceperiode van zeven dagen is. Als je daarin nog je aangifte doet vermijd je problemen. Doe je aangifte dan nog niet? Dan heb je de kans op een boete.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je door omstandigheden de omzetbelasting niet op tijd kunt voldoen. Dan heb je de mogelijkheid om uitstel aan te vragen.


Hulp nodig bij de omzetbelasting?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs!
Gratis offertes vergelijken


Is uitstel voor de aangifte mogelijk?

Zoals hierboven vermeld is het mogelijk om uitstel aan te vragen wanneer je niet de kans hebt om je aangifte in te vullen. Dan vraag je uitstel aan bij de belastingdienst. Dit moet je schriftelijk doen bij je belastingkantoor. Via belastingdienst.nl vind je eenvoudig een overzicht van alle belastingkantoren. Dan kan je kijken welke het dichtst bij je is.

Als je niet op tijd betaald, of om uitstel vraagt, heb je kans op een boete. Deze boete is 3% van het niet betaalde bedrag. Minimaal kan dit €50,- zijn en maximaal €5.514,-. Dit bedrag is gebaseerd op eerdere aangiftes, of wanneer je nog nooit aangifte hebt gedaan, het gemiddelde inkomen van een bedrijf in je branche.

Het liefst vermijd je dit wel. Mocht je niet toe komen aan de aangifte kan je het beste een belastingadviseur inschakelen. Dan weet je zeker dat het niet alleen goed en zorgvuldig wordt uitgevoerd, maar geniet je ook van enkele andere voordelen.

Wat is er veranderd aan de omzetbelasting in 2022?

Er zijn geen algemene veranderingen in de regelgeving voor de omzetbelasting. De grootste verandering is dat je sinds 1 januari 2022 de aangifte moet dien met eHerkenning. Dit is niet nodig voor eenmanszaken.

Wel is er een grote verandering voor bedrijven in de sector e-commerce. Per 21 juli 2021 is namelijk de nationale omzetdrempel verdwenen. Deze regel heeft vooral impact op bedrijven die internationaal handelen binnen Europa. Je hoeft sinds 21 juli 2021 niet meer de btw-aangifte te doen voor het desbetreffende land. Dit wordt nu gedaan via één loket. Let wel op dat dit nu alleen nog mogelijk is voor aangifte in Europa.

Aangifte btw in 2022: waarop letten?

Wanneer je de aangifte doet zijn er veel punten waar je op moet letten, ook kan je gebruik van regelingen. Dit zijn allemaal dingen waar je van op de hoogte moet zijn. Met de onderstaande punten en tips maak je de aangifte een stuk makkelijker.

Als eerste is het belangrijk om te weten dat je sowieso aangifte moet doen, ook al heb je geen omzet gedraaid. Dit betekent uiteraard ook dat je geen belasting hoeft te betalen.

Wanneer je de aangifte doet heb je de volgende onderdelen nodig:

  • Omzetbelastingnummer
  • Btw-identificatienummer
  • eHerkenning (dit is niet nodig voor zzp’ers)
  • De ontvangen en betaalde bedragen, netto
  • De losse btw over deze bedragen
  • Alle verzonden en ontvangen facturen

Als je deze onderdelen bij de hand hebt kan je de aangifte doen. Dit doe je via de website van de Belastingdienst. Er bestaan ook speciale programma’s voor, die moeten wel werken volgens de Standard Business Reporting.

Je kan misschien ook gebruik maken van de kleineondernemersregeling (KOR). Dit is een vrijstelling voor de btw. Je hebt hier recht op als je in Nederland bent gevestigd en niet meer dan €20.000,- omzet in een kalenderjaar hebt gedraaid. Je leest meer over de KOR op Belastingdienst.nl.

omzetbelasting laten doen

Besparen op hulp bij de omzetbelasting? Vergelijk gratis offertes!

Zoals je hebt gelezen komt er veel kijken bij de aangifte omzetbelasting. Gelukkig kan je een specialist inschakelen die je hierbij kan helpen. De belastingadviseur verzamelt alle benodigde informatie en zorgt ervoor dat de aangifte net en op tijd wordt uitgevoerd. Zo voorkom je boetes en weet je zeker dat alles goed staat. Belastingadviseur gezocht?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Het aanvragen is gratis en vrijblijvend. Probeer het eens uit! Je ontvangt tot wel vijf aanboden van belastingadviseurs in de regio. Je kiest zelf voor de belastingadviseur met het beste aanbod.

Gratis offertes ontvangen!