Dak laten vervangen?

Op zoek naar een goede dakdekker? Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele dakdekkers zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend


Dak vervangen kosten

Het vervangen van het dak is een drastische verandering, maar in veel gevallen wel nodig. Bij het vervangen van het dak wordt doorgaans gesproken over het vervangen van de bedekking en van het dakbeschot. Zoek je een dakdekker voor het vervangen van je dak?

Start gratis offerteaanvraag!

Het aanvragen is gratis en vrijblijvend. Word geholpen door de beste dakdekkers in de regio en zorg ervoor dat het dak weer in top kwaliteit verkeert.dak vervangen kosten

Wat kost een dak vervangen?

Het vervangen van een dak kan bestaan uit het vervangen van de dakbedekking of het vernieuwen van een dakbeschot. Wanneer deze werkzaamheden worden uitgevoerd wordt er vaak ook gekozen voor het plaatsen van dakisolatie: want wat is een betere tijd dan wanneer alles wordt aangepakt?

De kosten voor het vervangen van een dak zijn afhankelijk van wat er wordt uitgevoerd. Het vervangen van een plat dak kost bijvoorbeeld €75,- tot €100,- per vierkante meter. Het vervangen van een hellend dak is iets duurder, dit komt door het materiaal, en kost gemiddeld €75,- tot €130,- per vierkante meter.

Moet het dakschot worden vernieuwd? Reken dan op €85,- tot €150,- per vierkante meter. Als je ook nog gaat voor dakisolatie moet je rekening houden met €40,- tot €115,- per vierkante meter bovenop de prijs.

In de onderstaande tabel kan je de prijzen nogmaals raadplegen.

Dak vervangen prijs 2023

Werkzaamheden Gemiddelde prijs per m2*
Nieuw plat dak €75,- tot €100,-
Nieuw hellend dak €75,- tot €130,-
Dakisolatie aanbrengen €40,- tot €115,-
Dakbeschot vernieuwen €85,- tot €150,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, voor de exacte kosten raden we je aan gratis offertes te vergelijken.
dakisolatie

Hoe is de prijs opgebouwd?

De prijs voor het vervangen van je dak is opgebouwd uit drie onderdelen: arbeid, materiaal en overige kosten.

De kosten voor de dakdekker bestaan voor 60% uit de totaalprijs. De materiaalkosten zijn gemiddeld 35%, maar dit kan meer zijn als er wordt gekozen voor een luxere dakbedekking. De overige kosten, denk aan voorrijkosten, zijn vaak 5% van het totaal.

prijsopbouw dak vervangen

Welke factoren beïnvloeden de kosten van een dak vervangen?

De kosten voor het vervangen van een dak zijn dus afhankelijk van je laat gebeuren. Deze kosten verschillen door de volgende factoren:

  • Materialen: materiaal voor de dakbedekking: er zijn vele soorten dakbedekking. Daarbij zit er ook nog een verschil in dakbedekking voor een plat dak en voor een hellend dak. Het verschil zit hem in de voordelen en levensduur van de dakbedekking.
  • Dakoppervlakte: de oppervlakte van het dak speelt ook een grote rol. Hoe groter het dak, hoe langer de dakdekkers bezig zijn en hoe meer materiaal er gebruikt moet worden.
  • Type dak: er zijn ook veel verschillende soorten daken. Er wordt over het algemeen gesproken over platte en schuine daken, maar hierin zijn ook verschillend types zoals het schilddak of mansardedak. Hoe complexer het dak hoe langer de dakdekker bezig zal zijn.
  • Dakdekkersbedrijf: het dakdekkersbedrijf waar je voor kiest heeft ook een invloed: elk bedrijf hanteert eigen tarieven op basis van onkosten, omvang het bedrijf en ervaring in het werkgebied.
  • Dakisolatie: als er wordt gekozen voor dakisolatie heeft dit uiteraard ook effect op de prijs. Afhankelijk van de gekozen isolatiemethode en hoeveel vierkante meter er geplaatst moet worden zal de prijs veranderen.

Dak vervangen?

Vraag gratis offertes aan en kom in contact met de beste dakdekkers!
Gratis offertes vergelijken


Wanneer moet een dak worden vervangen?

Het dak moet vaak worden vervangen wanneer er te grote beschadigingen gevonden zijn in de dakconstructie, de levensduur van de dakbedekking zijn einde nadert of wanneer er gekozen wordt voor een geheel nieuw dak.

De meest voorkomende reden is door gebreken aan de dakbedekking. Dit kan gaan om kleine scheurtjes, maar ook grote beschadigingen. Het vervangen van het dak is dus soms elke twintig jaar wel nodig, afhankelijk van het materiaal.

Welke werkzaamheden worden er verstaan onder het vervangen van een dak?

Bij het vervangen van het dak moet je denken aan de volgende vier werkzaamheden:

  • Vervangen van de dakbedekking op een plat dak: er wordt onderscheid gemaakt tussen dakbedekking op platte en hellende daken, hierdoor wordt dit ook gezien als twee verschillende categorieën. Bij het vervangen van de bedekking op een plat dak wordt het oude materiaal verwijdert of wordt er nieuw materiaal over het oude geplaatst.
  • Vervangen van de dakbedekking op een hellend dak: dezelfde werkwijze wordt gehanteerd bij een schuin dak. Het verschil zit hem in de complexiteit van schuine daken en materialen.
  • Vernieuwen van het dakbeschot: dakbeschot is de laag planken die de dakconstructie afsluiten en waar de dakbedekking op ligt. Het dakbeschot beschermt het dak tegen het weer en andere omstandigheden en zorgt ervoor dat er geen tocht naar binnen kant. Het ligt tussen de isolatie en de dakbedekking in.
  • Aanbrengen van dakisolatie: wanneer het dakbeschot moet worden vervangen is het dus misschien ook een goed idee om dakisolatie aan te brengen. De dakdekkers zijn inmiddels toch al bezig, dit bespaart een hoop arbeidsuren en zorgt ervoor dat je flink kan besparen op je gas en energierekening.

Is er een vergunning nodig?

Voor het vervangen van een dak is in de meeste gevallen geen vergunning nodig. Er zijn hier wel een paar uitzonderingen op. Wanneer je een monumentaal pand wilt vernieuwen heb je een vergunning nodig, ook als het dak dikker wordt. Als je gaat voor een nieuwe kleur dakbedekking is het ook verstandig om dit te bespreken met de buren of de VVE, in sommige gevallen is hier ook toestemming voor nodig.

dak vervangen

Besparen op de prijs van een dak vervangen? Vergelijk gratis offertes!

Wil je het dak laten vervangen? Dan moet je dakdekkers gaan inschakelen. Het liefst wil je hier op besparen, afhankelijk van de oppervlakte van je dak kan dit namelijk een flinke kostenpost zijn. Door bij De 10 Beste gratis offertes aan te vragen ben je niet alleen verzekerd dat je wordt geholpen door de beste dakdekkers in je regio, maar kan je ook tot wel 40% besparen. Geïnteresseerd?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Bespaar op de kosten van het dak vervangen door gratis en vrijblijvende offertes aan te vragen. Je kiest zelf voor de dakdekker met het beste aanbod.

Gratis offertes ontvangen!