Vind de beste CV-installateur voor jouw project

Op zoek naar een goede CV-installateur? Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele CV-installateurs zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend

Kosten vloerverwarming

Wil je vloerverwarming laten aanleggen? Dan ben je vast benieuwd naar de kosten! Vloerverwarming kost gemiddeld €30,- en €70,- per m². De exacte prijzen hangen af van het soort vloerverwarming wat je kiest en de kosten van de installateur. Op zoek naar een specialist?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je maximaal 4 gratis offertes van verwarmingsinstallateurs bij jou uit de buurt. Vergelijk, kies en bespaar tot wel 40% op de kosten van vloerverwarming! Je aanvraag is geheel vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.

Op deze pagina lees je alles over de kosten van vloerverwarming: je vindt handige prijzenoverzichten en informatie over soorten vloerverwarming en de aanleg ervan. Tot slot vind je handige bespaartips, zodat je kunt besparen op de kosten!kosten vloerverwarming

Wat kost vloerverwarming?

Afhankelijk van de methdoe en het type vloervewarming kost het aanleggen gemiddeld €30,- tot €120,- per vierkante meter.

De prijs van vloerverwarming hangt van verschillende factoren af:

 • Het tarief van de verwarmingsinstallateur: de gemiddelde prijs van een cv-installateur is €55,- tot €75,- per uur.
 • Het soort vloerverwarming: er zijn verschillende soorten vloerverwarming. Denk bijvoorbeeld aan warmwatervloerverwarming en elektrische vloerverwarming. De prijzen verschillen per soort.
 • De manier van plaatsten: de manier waarop de vloerverwarming wordt aangelegd bepaald ook de prijs. Zo kan de vloerverwarming in een nat- of droog systeem worden gelegd of kiest de vakman ervoor om de vloerverwarming in te frezen.
 • Het aantal vierkante meters: natuurlijk speelt ook de oppervlakte van de ruimte waarin je vloerverwarming gaat aanleggen een rol in het bepalen van de totaalprijs.
 • De gewenste afwerking: na het leggen van vloerverwarming, moet de vloer natuurlijk netjes afgewerkt worden. De manier van afwerking hangt af van je eigen voorkeur en budget, en bepaald daarmee de totaalprijs.

Kosten vloerverwarming per m²

Wat kost vloerverwarming per m²? Voor een nat systeem betaal je gemiddeld €30,- tot €50,- per m². Wanneer je kiest voor een droog systeem, moet je rekening houden met een gemiddelde prijs van €35,- tot €65,- per m². Er wordt vaak gekozen voor het infrezen van vloerverwarming. De kosten voor vloerverwarming infrezen zijn gemiddeld €30,- tot €45,- per m².

Tot slot kun je nog kiezen uit verschillende soorten vloerverwarming. Er wordt het vaakst gekozen voor warmwatervloerverwarming. De gemiddelde prijs ligt tussen de €35,- en €120,- per m².  Stel: je wilt liever elektrische vloerverwarming.

Wat kost elektrische vloerverwarming?

Elektrische vloerverwarming kost gemiddeld €60,- tot €70,- per m². Weet je niet welke soort het beste bij jou past? Je kunt altijd bij de verwarmingsinstallateur terecht voor advies. Op zoek naar een specialist? Vraag gratis offertes aan.

Kosten vloerverwarming 2023

Type vloerverwarming Gemiddelde kosten vloerverwarming per m²*
Nat systeem €30,- tot €50,-
Droog systeem €35,- tot €65,-
Vloerverwarming infrezen €30,- tot €45,-
Elektrische vloerverwarming €60,- tot €70,-
Warmwater vloerverwarming €35,- tot €120,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Vraag voor exacte prijzen gratis en vrijblijvend offertes aan.

Vloerverwarming (droogsysteem) aanleggen in een appartement
Gemiddelde prijs per m²: €35,- tot €65,-

Heb je een appartement van 50 m² en wil je een droog systeem aanleggen? Dat kost gemiddeld €2.500,-.

Keuzes voor vloerwarming: kosten en informatie

Er zijn verschillende factoren die de prijs voor vloerverwarming beïnvloeden. De belangrijkste factor is of de vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming wordt gebruikt. Natuurlijk is ook het soort vloerverwarming prijsfactor die veel invloed heeft. Elektrische vloerverwarming is bijvoorbeeld goedkoper dan warmwatervloerverwarming. Tot slot kun je kiezen uit verschillende extra opties, zoals het aansluiten van een pompschakelaar en het verwijderen van radiatoren.

Hieronder lees je meer over de prijsfactoren. Ben je op zoek naar een verwarmingsinstallateur? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan.

Vloerverwarming als hoofdverwarming of bijverwarming?

Je kunt vloerverwarming zowel als hoofd- of bijverwarming gebruiken. Wat zijn de verschillen? Wanneer je vloerverwarming als hoofdverwarming gebruikt, betekent dit dus dat alle radiatoren uit de woning worden verwijderd. Je hebt een hoge buizenintensiteit nodig, wat leidt tot een hogere prijs.

Toch liever vloerverwarming als bijverwarming?

Dit scheelt al snel tot €700,- voor dezelfde oppervlakte. In de onderstaande prijstabel vind je de prijzen voor een

Wat zijn de kosten van verschillende soorten vloerverwarming?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten vloerverwarming:

 • Elektrische vloerverwarming: dit type vloerverwarming worden elektrische kabels en/of elektrische folies gebruikt om de vloer op te warmen. De kosten voor elektrische vloerverwarming variëren tussen de €60,- en €70,- per m².
 • Warmwatervloerverwarming: zoals de naam al aangeeft, wordt bij dit type vloerverwarming warm water gebruikt om te verwarmen. Het wordt daarom ook wel centrale vloerverwarming genoemd. De kosten voor warmwatervloerverwarming bedragen gemiddeld €35,- tot €120,- per m².
Elektrische vloerverwarming aanleggen in de slaapkamer
Gemiddelde prijs per m²: €60,- tot €70,-.

Wil je graag elektrische vloerverwarming in de slaapkamer? Gemiddeld is een slaapkamer 25 m². Houd dus rekening met een gemiddelde totaalprijs van €1.625,-.

Extra opties

Wanneer je kiest voor traditionele vloerverwarming, heb je keuze uit verschillende opties:

 • Pompschakelaar: met vloerverwarming heb je een pomp nodig die het water door de leidingen pompt. Ondanks dat de verwarming niet altijd aan staat, blijft de pomp vaak wel aanstaan. Om dit te voorkomen kun je een pompschakelaar laten installeren. Dit scheelt uiteindelijk ook op je energierekening. Een pompschakelaar kost gemiddeld €65,- tot €100,-.
 • Aansluiting op stadsverwarming: wordt je woning verwarmt door stadsverwarming? Het aanleggen van vloerverwarming wordt hierdoor complexer. Ook moet je betalen voor de aansluiting op stadsverwarming. Houd rekening met een gemiddelde prijs van €75,-.
 • Verwijderen van radiatoren: wanneer je vloerverwarming als hoofdverwarming gaat gebruiken, kunnen alle radiatoren uit de woning worden verwijderd. Wanneer je dit niet zelf wilt doen, kun je dit ook uitbesteden aan de verwarmingsinstallateur. Dit kost gemiddeld €20,- tot €30,-.
 • Bypass-ventiel monteren: een bypass-ventiel zorgt ervoor dat de doorstroom naar de cv-ketel een stuk rustiger verloopt. Daarnaast zorgt het ventiel ervoor dat de pomp niet overbelast raakt. Voor een bypass-ventiel betaal je gemiddeld €45,- tot €70,-.
Extra optie Gemiddelde kosten*
Pompschakelaar €65,- tot €100,-
Aansluiting op stadsverwarming €75,-
Radiatoren verwijderen €20,- tot €30,-
Bypass-ventiel €45,- tot €70,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Benieuwd naar exacte prijzen? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan.

vloerverwarming kosten

Hoeveel kost vloerverwarming aanleggen?

Het aanleggen van vloerverwarming kan op verschillende manieren. Zo kun je kiezen uit een nat systeem, een droogsysteem en infrezen. Een nat systeem is de goedkoopste optie: dit kost gemiddeld €30,- en €50,- per m². . Het aanleggen van een droog systeem kost gemiddeld €35,- tot €65,- per m².. Tot slot kun je de vloerverwarming laten infrezen: gemiddeld kost dit €30,- tot €45,- per m². . In de onderstaande kopjes lees je meer informatie.

Prijzen vloerverwarming nat systeem

Wanneer je kiest voor vloerverwarming in een nat systeem, wordt de vloerverwarming in chape geplaatst. Het grote voordeel hiervan is dat chape zorgt voor de beste warmtegeleiding. Daarnaast is het ook nog de goedkoopste methode voor het plaatsen van vloerverwarming: de gemiddelde prijs ligt tussen de €30,- en €50,- per m². Deze manier wordt vaak toegepast in nieuwbouwwoningen, maar kan ook in bestaande woningen worden gedaan.

Vloerverwarming (nat systeem) aanleggen in de woonkamer
Gemiddelde prijs per m²: €30,- tot €50,-.

Wil je vloerverwarming in de woonkamer laten aanleggen? Wanneer je een nieuwbouwwoning hebt, kun je kiezen voor een nat systeem. De oppervlakte van de woonkamer is 30 m². In totaal ben je dan ongeveer €1.200,- kwijt.

Prijs vloerverwarming droog systeem

Vloerverwarming op een droog systeem komt niet in contact met chape. Op het chape worden namelijk isolatieplaten gelegd, waarop de vloerverwarming komt te liggen. Dit wordt vaak gedaan bij een renovatie van een woning of wanneer er een beperkte opbouwhoogte in een woning is. Gemiddeld kost een droog systeem €35,- tot €65,- per m².

Kosten vloerverwarming infrezen

In bestaande woningen wordt er vaak voor gekozen om de vloerverwarming in te frezen. Dit kost gemiddeld €30,- tot €45,- per m². Na afloop van het infrezen wordt de vloer geëgaliseerd. Het voordelen van vloerverwarming infrezen is dat je geen ruimte hoeft in te leveren, wat er weer toe leidt dat deuren niet verhoogt hoeven te worden.


Besparen op de kosten van vloerverwarming?

Wist je dat je door het vergelijken van offertes tot wel 40% op de totaalkosten kan besparen?
Start gratis offerteaanvraag!


Vloerverwarming vs. radiatoren: kosten en besparing

De aanschafprijs van vloerverwarming en radiatoren verschilt niet heel veel meer. Er is veel concurrentie onderling, waardoor vloerverwarming inmiddels geen luxe meer is.

Met vloerverwarming bespaar je op de energiekosten. Maar hoeveel precies? In tegenstelling tot radiatoren bespaar je met vloerverwarming gemiddeld 20%. Dit komt omdat de temperatuur van het water wat door de buizen stroomt een stuk lager ligt dan het water van de radiatoren. Het verschil is maar liefst 30 graden! Een gemiddeld huishouden in Nederland betaald jaarlijks €1.610,- aan energie. Met vloerverwarming bespaar je 20%, dit komt neer op een besparing van €322,- per jaar.

De cv-ketel hoeft dus niet zo hard meer te stoken voor de juiste watertemperatuur. Ook kun je met vloerverwarming de thermostaat gemiddeld 1 tot 2 graden lager zetten voor dezelfde gevoelstemperatuur. Dit komt omdat er dankzij de vloerverwarming geen koude luchtstroom meer is en de warmte geleidelijk wordt verdeeld.

prijs vloerverwarming

Besparen op de kosten van vloerverwarming? Gratis offertes vergelijken

Wil je vloerverwarming laten aanleggen? Het wordt aangeraden om hier een verwarmingsmonteur voor in te schakelen. Zo weet je zeker dat de vloerverwarming goed wordt geplaatst en je hebt garantie op het geleverde werk. Op zoek naar een verwarmingsinstallateur?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt gratis en vrijblijvend offertes van verwarmingsmonteurs bij jou uit de regio. Vergelijk, kies en bespaar tot wel 40% op de kosten. Geen zorgen: je aanvraag is geheel vrijblijvend.

Gratis offertes ontvangen!