Vind een goede accountant

Op zoek naar een geschikte accountant? Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met accountants uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele accountantskantoren zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend

Accountantsverklaring

De accountantsverklaring is een verplicht onderdeel voor middelgrote en grote rechtspersonen. Deze verklaring is om aan te tonen dat een jaarrekening correct en naar de wettelijke eisen is ingevuld. Hierbij komt veel werk kijken: de gehele financiële administratie wordt bekeken naast de jaarrekening. Dit moet worden gedaan door een RA-accountant of een AA-accountant met een certificaat. RA-accountant of AA-accountant nodig?

Start gratis offerteaanvraag!

Het vinden van een geschikte accountant kan een flinke klus zijn. Gelukkig kan je bij ons gratis offertes vergelijken van verschillende accountants. Specifiek een accountantsverklaring nodig? Geef dit dan aan bij de offerteaanvraag. Wij proberen je zo snel mogelijk te koppelen aan de juiste accountant.Wat kost een accountantsverklaring?

Een accountantsverklaring kost gemiddeld tussen de €1.000,- en €2.500,-. Deze kosten verschillen per bedrijf, het type accountantsverklaring dat nodig is en de omvang van de werkzaamheden. Een samenstellingsverklaring is de goedkoopste verklaring om op te stellen, de controleverklaring het duurst. Daarbij speelt de ervaring van de accountant ook een grote rol bij de prijs.

Accountants zijn verplicht een dossier op te stellen bij het maken van een accountantsverklaring. Een AA-accountant kost gemiddeld €70,- per uur en een RA-accountant €175,- per uur. Hierdoor beginnen de kosten bij het opstellen van een accountantsverklaring al vanaf €1000,-.

Moet ik de kosten zelf betalen?

De kosten van de accountantsverklaring moeten worden voldaan door het bedrijf. Daarbij is het wel een mogelijke aftrekpost bij de belastingdienst.

Zoals je ziet is het lastig om een indicatie te geven van de exacte kosten. De prijzen verschillen enorm. Je kan het beste gratis offertes aanvragen. Waarom? Je ontvangt dan namelijk aanboden van accountants in de regio. Zo ontdek je de specifieke kosten.


Uurtarief accountant 2024

€70,- tot €100,-

(Gebaseerd op gemiddelde tarieven van accountants uit de de regio.)

Laag
€60,- tot €75,-

Beginnende accountant

Hoog
€150,- tot €200,-

Ervaren accountant

Start gratis offerteaanvraag!

Wat is een accountantsverklaring?

Een accountantsverklaring is een verklaring dat er een accountant heeft gekeken naar je jaarrekening. Hierbij wordt gekeken of de informatie klopt en of de jaarrekening voldoet aan alle wettelijke eisen. Dit is niet verplicht voor alle bedrijven, daar lees je in de volgende vraag meer over.

Een accountantsverklaring kan worden uitgegeven door een RA-accountant of een AA-accountant met certificaat. Bij accountantsverklaringen wordt er ook wel eens gesproken over de verschillende vormen: beoordelingsverklaring, controleverklaring en samenstellingsverklaring. Dit zijn alternatieven op de standaard accountantsverklaring.

Hoe vind ik een geschikte accountant?

Wil je een accountantsverklaring aanvragen? Dan moet je wel een accountant vinden die is aangesloten bij de NBA. Gelukkig kunnen wij je daar bij helpen. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en geef aan bij het offerteformulier dat het gaat om een accountantsverklaring. Je wordt dan alleen gekoppeld met accountants die dit voor je kunnen doen.

accountantsverklaring

Is een accountantsverklaring verplicht?

De accountantsverklaring is niet verplicht voor alle bedrijven. Er zijn bepaalde eisen waar aan moet worden voldoen. Dit is doorgaans alleen nodig voor middelgrote en grote rechtspersonen. Daarbij moeten ook worden voldaan aan enkele voorwaarden:

  • Je balanstotaal is groter dan €4,4 miljoen
  • Je netto-omzet is groter dan €8,8 miljoen
  • Je hebt meer dan vijftig werknemers

Let wel op: je moet aan twee van de drie voorwaarden voldoen. Is dit het geval? Dan ben je verplicht een accountantsverklaring te ontvangen op je jaarrekening.


Vind de beste accountant!

Vergelijk gratis offertes en kies het boekhoudkantoor met het beste aanbod!
Gratis offertes vergelijken


De soorten accountantsverklaringen

Los van de standaard accountantsverklaring zijn er ook nog de samenstellingsverklaring, controleverklaring en beoordelingsverklaring. Deze hebben elk hun eigen doel en bevatten andere informatie. Hieronder leggen we uit wat elke verklaring is.

Heb je een standaard accountantsverklaring nodig? Ontvang dan gratis offertes, wij proberen je zo snel mogelijk te koppelen aan de juiste accountant.

Beoordelingsverklaring

De beoordelingsverklaring geeft aan hoe betrouwbaar de financiële gegevens van het bedrijf zijn. Dit onderzoek is een bewijs dat een accountant onderzoek heeft gedaan naar deze financiële gegevens. Hierbij worden alle financiële gegevens verzameld, worden er belangrijke vragen gesteld en worden de cijferboordelingen uitgevoerd.

Deze verklaring is voornamelijk interessant voor kredietverstrekkers en aandeelhouders. Ondernemers en bestuurders hebben overigens ook veel aan deze informatie.

Controleverklaring

Een controleverklaring wordt ingezet wanneer ondernemers en bestuurders meer inzicht en vertrouwen willen in de financiële gezondheid van het bedrijf. Deze verklaring geeft aan dat de accountant alles in zijn of haar macht heeft gedaan om de financiële informatie te laten voldoen aan de wettelijke eisen. Dit geeft weer aan dat de financiële rapportage overeenkomt met de werkelijkheid. Alleen een RA-accountant of een AA-accountant met certificaat mag deze verklaring opstellen.

Samenstellingsverklaring

De samenstellingsverklaring is een bewijs dat de jaarrekening is opgesteld vanuit de accountant op basis van aangeleverde gegevens uit het bedrijf. Hierbij wordt verklaard dat de jaarrekening voldoet aan de wettelijke eisen. Het is niet een verklaring dat de informatie daadwerkelijk klopt.

Als je controleplichtig bent is deze vorm van verklaring helaas niet geschikt. Een samenstellingsverklaring is meer voor de geloofwaardigheid voor derde partijen. Als je controleplichtig bent zal je een standaard samenstellingsverklaring of controleverklaring moeten aanvragen.

Voorbeeld van een accountantsverklaring

In een accountantsverklaring staan meerdere dingen omschreven:

  • Verklaring van de jaarrekening
  • Verantwoordelijkheid van het bestuur
  • Verantwoordelijkheid van de accountant
  • Oordeel van de jaarrekening
  • Verklaring overige en wettelijke eisen

Heb je liever een concreet voorbeeld? Via de website van de NBA vind je een kort en bondig voorbeeld.

accountantsverklaring kosten

Accountantsverklaring nodig? Schakel een accountant in!

Je bent nu bekend met de kosten van het opstellen van een accountantsverklaring, wat het precies is én de verschillende soorten. Je weet nu ook dat een accountantsverklaring moet worden opgesteld door een RA-accountant of een gecertificeerde AA-accountant. Op zoek naar zo’n accountant?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

De aanvraag is geheel gratis en vrijblijvend – je kan dus altijd even kijken of het iets voor je is. Bij sommige bedrijven is het verplicht een accountantsverklaring mee te leveren bij de jaarrekening. In dat geval kom je er makkelijk achter wat de kosten voor jou specifieke situatie zijn.

Gratis offertes ontvangen!